white

Single page VS. πολυσέλιδο website

1

Η απόφαση μεταξύ σχεδιασμού ενός single page website κι ενός πολυσέλιδου website μπορεί να είναι δύσκολη. Με την αύξηση χρήσης των κινητών και των κοινωνικών δικτύων, οι απλές, γρήγορες και responsive single pages συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς τάσεις στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά, οι ιστοσελίδες πολλαπλών σελίδων, με τα μενού πλοήγησης και τη δυνατότητα μετάβασης από τη μία σελίδα στην άλλη, είναι αυτές που ένα μεγάλο μέρος των χρηστών γνωρίζει καλύτερα και εμπιστεύεται περισσότερο.

Οι βασικότερες διαφορές μεταξύ single page και πολυσέλιδων websites

Πρώτη και κύρια διαφορά τους είναι ότι μία single page ιστοσελίδα αποτελείται από μία μόνο σελίδα, δεν υπάρχουν δηλαδή άλλες σελίδες όπως π.χ. “Επικοινωνία”, “Σχετικά” κτλ. Συνήθως οι single pages είναι χωρισμένες σε ενότητες, κι αν περιέχουν μενού, όταν πατήσετε σε κάποιο σύνδεσμο, αυτός θα σας μεταφέρει “σκρολάροντας” στην αντίστοιχη ενότητα. Η πλοήγηση δηλαδή γίνεται εντός της ίδιας μοναδικής σελίδας, μεταξύ των ενοτήτων της. Η minimal δομή τους χρησιμοποιείται συνήθως για ιστοσελίδες παρουσίασης και portfolio, αφού το περιεχόμενό τους είναι συγκεκριμένο και πιο περιορισμένο.

Ένα πολυσέλιδο website περιέχει περισσότερες σελίδες, δηλαδή όταν ο χρήστης κάνει κλικ σε ένα σύνδεσμο στο μενού, ο φυλλομετρητής θα φορτώσει μία καινούργια σελίδα, διαφορετική από την αρχική. Το μέγεθος του συνολικού website θα είναι μεγαλύτερο σε όγκο δεδομένων αλλά και σε “βάθος”, αφού η δομή του μοιάζει με αυτή ενός δέντρου, έχει δηλαδή σελίδες, υποσελίδες, κατηγορίες και υποκατηγορίες. Βασική διαφορά μεταξύ των δύο ειδών ιστοσελίδων επίσης, είναι ότι μία single page δε γίνεται να φιλοξενεί blog. Η αρθρογραφία μίας ιστοσελίδας, εάν δεν είναι αποκλειστικά blog, είναι απαραίτητο να διαχωρίζεται από την αρχική σελίδα, καθώς πρώτον, έτσι εξασφαλίζεται η γρήγορη φόρτωσή της αρχικής σελίδας, καθώς ο όγκος δεδομένων μπορεί να είναι μεγάλος και να προκαλεί καθυστέρηση στη “φόρτωσή” του, και δεύτερον, η πρώτη εικόνα πρέπει να κάνει καλή εντύπωση παρέχοντας ένα πιο “τακτοποιημένο” και οργανωμένο περιεχόμενο στο χρήστη. Όλα αυτά καθιστούν την ιδέα αρθρογραφίας σε μία single page αρκετά κακή ιδέα!

Θετικά & αρνητικά

Single page

Θετικά:

• Είναι καθαρές και κατανοητές.

• Ο χρήστης απολαμβάνει μία συνεχή, συνεπή και συνεπώς ευχάριστη εμπειρία καθώς δεν χάνεται ανάμεσα στις σελίδες και το περιεχόμενό τους.

• Υπάρχει συνέπεια στο σχεδιασμό σε όλες τις συσκευές και δε χρειάζεται ο χρήστης να ανοιγοκλείνει μενού και να κάνει κλικ σε συνδέσμους, όπου στις φορητές συσκευές και ιδιαίτερα στα smartphone είναι δυσκολότερες.

Αρνητικά:

• Περιέχουν μικρή ποσότητα περιεχομένου οπότε η «δύναμη» της σελίδας σε θέμα SEO υστερεί σε σχέση με τα πολυσέλιδα website που περιέχουν πολύ περισσότερο περιεχόμενο και λέξεις κλειδιά.

• Μπορεί να μη φανούν τόσο χρήσιμες σε επιχειρήσεις που έχουν να παρουσιάσουν μεγάλο όγκο περιεχομένου.

• Το ίδιο ισχύει και για τα e-shops, αφού η αγορά ενός προϊόντος απαιτεί πολλαπλές σελίδες για να ολοκληρωθεί (καλάθι, ταμείο κτλ.)

Website πολλαπλών σελίδων

Θετικά:

• Ταιριάζει σχεδόν σε κάθε τύπο επιχείρησης, αφού δεν έχει κανένα περιορισμό.

• Μπορείτε να το κάνετε όσο μεγάλο χρειάζεται. Μπορείτε να ξεκινήσετε με λίγες σελίδες και στο μέλλον να προστεθούν περισσότερες ανάλογα με το περιεχόμενο και την επιχείρησή σας. Αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει σε μία πολυσέλιδη ιστοσελίδα, αφού έχουν ήδη οριστεί οι σελίδες με τις θεματικές τους ενότητες, δημιουργώντας μία πιο αναλυτική δομή. Σε μία single page το περιεχόμενο βρίσκεται όλο στη μία και μοναδική σελίδα, την αρχική, με αποτέλεσμα η απόφαση να εισάγετε περισσότερες σελίδες να πρέπει να δημιουργήσει ουσιαστικά από την αρχή την αρχική σας σελίδα.

• Έχουν ισχυρό SEO. Τα πολυσέλιδα website έχουν περισσότερες πιθανότητες να περιέχουν περισσότερο περιεχόμενο από μία μονοσέλιδη, πράγμα το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υψηλής κατάταξης της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.

Αρνητικά:

• Είναι πιο δύσκολη η συντήρησή του. Και δε μιλάμε μόνο για τη λειτουργικότητα, αλλά και για το σχεδιασμό και το περιεχόμενο μέσα σε αυτό. Πρέπει και η εμφάνιση της ιστοσελίδας σας να είναι σύγχρονη, αλλά και το περιεχόμενό σας θα πρέπει να είναι επίσης σύγχρονο και ενημερωμένο.

• Κάποιες σελίδες με μεγάλο όγκο περιεχομένου ίσως να αργούν να “φορτώσουν” ανεβάζοντας το “bounce rate” της σελίδας σας, δηλαδή το ποσοστό εγκατάλειψής της από το χρήστη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέξετε το μέγεθος ειδικά των πολυμέσων που ανεβάζετε στη σελίδα σας, εάν δε θέλετε να “σέρνεται”.

 Είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις single pages. Κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξή τους είναι πολύ δυσκολότερα γι’ αυτό και κοστίζουν. Κι αν σκεφτούμε ότι όλες οι σελίδες του site σας θα πρέπει να προσαρμοστούν για χρήση και σε φορητές συσκευές με διάφορες αναλύσεις οθόνης, τότε το κόστος ανεβαίνει περισσότερο.

Συμπέρασμα

Ελπίζουμε με αυτό το άρθρο να έγιναν πιο σαφείς οι διαφορές μεταξύ σχεδιασμού single page και πολυσέλιδου website. Συνοπτικά λοιπόν, ο σχεδιασμός μιας single page είναι ιδανικός όταν έχετε περιορισμένη εστίαση ή ενθαρρύνετε τους χρήστες να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Είναι επίσης ιδανικό για mobile first design. Από την άλλη πλευρά, ο σχεδιασμός πολυσέλιδων website σάς επιτρέπει να διευρύνετε τις δυνατότητες προσέγγισης, να παραμείνετε σε παραδοσιακά συστήματα πλοήγησης και να βελτιστοποιήσετε την SEO στρατηγική σας.

Για τον καθορισμό του εάν πρέπει να σχεδιάσετε έναν μονοσέλιδο ή πολυσέλιδο ιστότοπο, δεν υπάρχει κανένας κανόνας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καθορίσετε πρώτα είναι το περιεχόμενό σας. Εξετάστε τις πληροφορίες που θέλετε να δείξετε στους χρήστες σας και το πώς θα κάνετε αυτές τις πληροφορίες όσο το δυνατόν πιο προσιτές στους χρήστες. Έπειτα, υπολογίστε τον προϋπολογισμό που μπορείτε να διαθέσετε και ξεκινήστε συζητώντας με έναν σχεδιαστή ιστοσελίδων για τη λύση που σας ταιριάζει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, είτε καταλήξετε σε single page είτε σε πολυσέλιδο website, η δημιουργία ηλεκτρονικής παρουσίας της επιχείρησής σας είναι απαραίτητη.

Πηγή: https://www.justinmind.com/blog/single-page-vs-multi-page-websites-design-battle/

Share this post!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Τελευταία Άρθρα