white

e-λιανικό: Αξίζει η επιχορήγηση του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ;

e lianiko 2021 espa faq

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα e-λιανικό;

Η Δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να παρέχουν μία ουσιαστική ενίσχυση στην επιχείρησή τους, δημιουργώντας μία λειτουργική και σωστά δομημένη online παρουσία, δηλαδή ένα eshop. Που θα έχουν όρεξη να ασχοληθούν με τη νέα υπόσταση του καταστήματός τους, που θα μπαίνουν στη διαδικασία να ενημερώνουν τα προϊόντα τους και θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητά του, όπως ακριβώς και στο φυσικό τους κατάστημα.

Προϋπολογισμός της Δράσης

80 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και διατηρούν φυσικό κατάστημα σε διακριτό της οικίας τους χώρο ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή,  που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ.

Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:

 • Υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019.
 • Νεοσύστατες, εφόσον έχουν συσταθεί από 01/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.

Επιδότηση

 • Έως 5.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.
 • Έως 1.500 ευρώ για αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος εφόσον η επιχείρηση το διέθετε ήδη πριν τις 18/3/2020.

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

 • να δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47 και αναλυτικοί αυτού με όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Χ) είτε ως κύρια δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.
 • να διατηρούν Φυσικό Κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες.
 • να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.
 • οι υφιστάμενες  επιχειρήσεις να έχουν μείωση τουλάχιστον 20%  στον  κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του  έτους 2020 σε  σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

Εξοπλισμός Πληροφορικής (μόνο για νέα ηλεκτρονικά καταστήματα και έως 30% του Προϋπολογισμού)

 • Εξυπηρετητές /διακομιστές (server) για  τη φιλοξενία εφαρμογών – λογισμικού απαιτούμενου για την δημιουργία/αναβάθμιση και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, με τα συνοδευτικά στοιχεία  του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιτρέπεται και η απόκτηση με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS). Στην περίπτωση απόκτησης με την μορφή Infrastructure as a Service (IAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος.
 • Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές (Desktop/Laptop).
 • ‘Aλλος τεχνολογικός εξοπλισμός σχετικός με την δημιουργία/αναβάθμιση και την λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη προμήθειας tablets , συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τηλεοράσεων.

Λογισμικό

 • Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop – θα λειτουργεί σε 2 γλώσσες, καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version και θα ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελειοληψίας (καλάθι), αποθήκης (ποσότητα ειδών) και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (redirect σε τραπεζικό περιβάλλον).
 • Επιλέξιμη δαπάνη είναι και η αγορά λογισμικού με την μορφή Software as a Service (SaaS) εφόσον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του e-shop. Στην περίπτωση απόκτησης με την μορφή Software as a Service (SAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος.
 • Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την 18η Μαρτίου 2020 και μετά.

Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 22/02/2021 και ώρα 13:00

Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 24/03/2021 και ώρα 15:00.

Πόσο πιθανό είναι να λάβετε την επιχορήγηση;

Το κριτήριο είναι το ποσοστό απώλειας εσόδων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Άρα, όσο μεγαλύτερη η μείωση του τζίρου τόσο πιθανότερο είναι να εγκριθεί η αίτησή σας.

Σε πόσο καιρό θα λάβετε τα χρήματα της επιχορήγησης;

Υπάρχουν ιστορίες για επιχορηγήσεις που καθυστέρησαν δύο χρόνια ή και περισσότερο.
Παρόλα αυτά, όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ κατά την τελευταία τριετία, δεν αργούν να παραδώσουν τα χρήματα πάνω από τρεις μήνες.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ένας μήνας. Επομένως λογικά, το χρονικό διάστημα καταβολής των χρημάτων θα είναι μεταξύ ενός και τριών μηνών.

Πόσο θα κερδίσετε αν αποκτήσετε ηλεκτρονικό κατάστημα;

Αν λάβουμε υπόψιν ότι το 70% των Αμερικανών κάνουν αγορές στο διαδίκτυο και ότι το 14% των συνολικών αγορών στον πλανήτη γίνονται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων αλλά και τον τρόπο που αγοράζουν οι νεότερες γενιές και ειδικά μέσα στην πανδημία, βλέπουμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη τα καταστήματα λιανικής να έχουν πλέον και online παρουσία. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν ήδη φτάσει στο σημείο να πραγματοποιούν 1000+ παραγγελίες τον μήνα. Αν υποθέσουμε τώρα, ότι τα φυσικά καταστήματα αυτών των επιχειρήσεων παρέμεναν κλειστά, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο όφελος είχαν από την απόκτηση του eshop.

Αξίζει τελικά να πάρω την επιχορήγηση του e-λιανικό;

Προγράμματα που δίνουν επιχορήγηση 100% δεν έρχονται κάθε μέρα. Τώρα, σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για το λιανικό εμπόριο, είναι η ευκαιρία να επωφεληθείτε και να δημιουργήσετε ένα ακόμα κανάλι πωλήσεων στον πλέον δημοφιλή χώρο. Το διαδίκτυο.

Πηγές: https://www.espa.gr/el/Pages/ProclamationsFS.aspx?item=5113https://artisweb.gr/e-lianiko-apoktisi-eshop-apo-espa-xoris-kostos/

Share this post!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Τελευταία Άρθρα