Η σημασία του Ήχου στα REELS

ΗΧΟΣ REEL COVER IMAGE

Τα Reels έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής κουλτούρας αδιαμφισβήτητα. Από το TikTok μέχρι τα Instagram Reels έως και τα Youtube shorts, οι χρήστες αναζητούν και “μαγνητίζονται” ολοένα και περισσότερο από περιεχόμενο που είναι οπτικά ελκυστικό, δυναμικό και πάνω από όλα άμεσο.
Έχοντας αυτό κατά νου η σημασία των ηχητικών εφέ και γενικότερα του ήχου στα video συχνά παραγκωνίζεται όμως είναι εξίσου σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Σε μια εποχή που οι χρήστες καταναλώνουν περιεχόμενο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η προσεκτική χρήση ήχου – είτε πρόκειται για ένα απλό ηχητικό εφέ είτε για ένα καλοδουλεμένο mix – μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απόδοση του βίντεο και το engagement του κοινού.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΑΛΙ: ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΘΕΑΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ REEL ΣΑΣ

hxos reel2

Ο ήχος αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να κερδίσει κανείς την προσοχή του θεατή στα reels από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μια δυνατή εισαγωγή ή ένα ηχητικό εφέ μπορεί να προσελκύσει άμεσα το ενδιαφέρον, ειδικά σε περιβάλλοντα (πχ instagram) όπου ο χρήστης κάνει γρήγορο scrolling και το πρώτο δευτερόλεπτο είναι καθοριστικό.
Σκεφτείτε τις παραδοσιακές διαφημίσεις προϊόντων της τηλεόρασης. Ανέκαθεν βασίζονταν τόσο στην οπτική εμπειρία, όσο και στο να τραβήξουν την προσοχή, είτε με τον εκφωνητή να μιλάει πιο δυνατά στην αρχή είτε με κάποιο ηχητικό σύνολο.

Ο ήχος μπορεί να λειτουργήσει ως το στοιχείο που θα σταματήσει την αδιάκοπη κίνηση του thumb scroll, προκαλώντας μια στιγμή αλληλεπίδρασης που θα καθυστερήσει τον χρήστη και θα τον κρατήσει στο περιεχόμενο (έρευνες έχουν αποδείξει πως τα πρώτα 3 δευτερόλεπτα είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα που ο χρήστης θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στο βίντεο ή θα κάνει scroll).

Εκτός από το να αιχμαλωτίζει την προσοχή, ο σωστά επιλεγμένος ήχος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει και την κατάλληλη ατμόσφαιρα ώστε να ενισχύσει την αφήγηση. Πχ ένας θόρυβος της φύσης μπορεί να ενισχύσει το χαλαρωτικό yoga βίντεό σας και να δώσει πιο άμεσα το μήνυμα της συγκέντρωσης, ενώ ένα μουσικό χαλί με κάποιο ρυθμικό beat μπορεί να δώσει την κατάλληλη “urban” αισθητική σε ένα βίντεο συνταγής ενός λαχταριστού μπέργερ. Ακόμη στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ένα ηχητικό χαλί από παραδοσιακή ιταλική μουσική ή gypsy jazz μπορεί να αλλάξει την όλη αίσθηση του reel (υποσυνείδητα μιας και μιλάμε πάντα για διαφήμιση) δίνοντας ένα πιο καθημερινό και προσιτό ύφος στο βίντεο σας.

Εν ολίγοις, το ηχητικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνεται σε ένα reel βίντεο ολοκληρώνει τη γενική αίσθηση που θα λάβει ο δέκτης και βοηθάει στη μετάδοση του μηνύματος σας με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

Δεν είναι, όμως, μόνο η ατμόσφαιρα που επηρεάζεται. Ο ήχος έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βαθύτερα συναισθήματα και να συνδέσει συναισθηματικά τον θεατή με το περιεχόμενο. Ένα μουσικό μοτίβο μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού ή ακόμα και νοσταλγίας. Από την άλλη, απότομα ή αναπάντεχα ηχητικά εφέ μπορούν να δημιουργήσουν ένταση, αγωνία ή έκπληξη, καθιστώντας την εμπειρία του χρήστη πιο ζωντανή και καθηλωτική.

hxos reel3

Τα ηχητικά εφέ ως συνοδεία της κίνησης στα REEL

Το ηχητικά εφέ είναι μια κατηγορία ηχητικών αποσπασμάτων που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στις κινηματογραφικές παραγωγές. Σκεφτείτε πχ ήχους από λεϊζερ στο Star Wars. Η χρήση τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κίνησης καθώς η χρήση ήχου σε συνδυασμό με την εικόνα περνάει πολύ πιο ολοκληρωμένα το μήνυμα και τη συνολική αίσθηση μίας σκηνής. Για παράδειγμα, εάν σκεφτούμε μια σκηνή δράσης όπου ένα αμάξι περνάει με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από την κάμερα, θα μας μεταφέρει πολύ πιο ρεαλιστικά την εντύπωση της ταχύτητας αν συνοδεύεται από έναν αντίστοιχο ήχο, με αποτέλεσμα να βυθιστούμε ακόμη περισσότερο μέσα στην συνολική εμπειρία.

Αντίστοιχα και ένας προσεγμένος ήχος ή ηχητικό εφέ, διευκολύνει και την κατανόηση του περιεχομένου του reel σας. Οι κατάλληλοι ηχητικοί τόνοι μπορούν να αναδείξουν σημαντικά σημεία στο βίντεο, να τονίσουν κρίσιμες κινήσεις ή ενέργειες και να κατευθύνουν τον θεατή μέσα από την αφήγηση. Για παράδειγμα, ένα ηχητικό “κλικ” που συνοδεύει την ολοκλήρωση μιας ενέργειας στο βίντεο προσδίδει μια αίσθηση τελειότητας και σαφήνειας, καθιστώντας το μήνυμα πιο άμεσα κατανοητό.

Ο ήχος στα Reel δείχνει επαγγελματισμό

Τέλος, η χρήση ήχου σε ένα βίντεο δεν είναι μόνο ζήτημα εμπειρίας για τον θεατή, αλλά και ένδειξη επαγγελματισμού. Ένας καλοστημένος ήχος με όσο το δυνατόν καλύτερη ηχητική μίξη, δίνουν την αίσθηση ότι το reel βίντεο έχει δουλευτεί με φροντίδα και λεπτομέρεια, αυξάνοντας τη συνολική αίσθηση ποιότητας του βίντεο. Στην εποχή που τα βίντεο παράγονται μαζικά, το να δίνουμε προσοχή σε στοιχεία όπως ο ήχος μπορεί να απογειώσει την εικόνα του διαφημιζόμενου και να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη και τελικά μία αξέχαστη εμπειρία για το κοινό.

Με την κατάλληλη χρήση ηχητικών εφέ και μίξης, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να ενισχύσουν δραματικά την απόδοση των βίντεό τους, προσφέροντας κάτι περισσότερο από μια απλή οπτική εμπειρία: μια πλήρη, πολυδιάστατη αφήγηση που κρατά τον θεατή καθηλωμένο μέχρι το τέλος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το digital marketing μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο μας για να είστε πάντα ενήμεροι :

Share this post!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print